Vart tog lekfullheten vägen?

av mar 11, 2020Samhällsutveckling, utbildning & integration0 Kommentarer

När jag läser om barn och utbildning i tidningarna eller lyssnar och ser barn på nyheter eller ute i samhället så ser jag det inte finns inget utrymme för lek idag. Med lek menar jag det spontana, ogripbara och ibland också okända. Lekar som kommer utav en föraning eller en fantasi, en idé eller en känsla.

Vad betyder lekfullhet idag för unga, vuxna och i samhället? Vad kan vi göra för att få mer lekfullhet och vilken betydelse har det på vårt välmående och vår gemenskap?

Varför lekfullheten behövs…

Ett av de viktigaste segmenten ur lärarutbildningen jag tog med mig är att lärande sker genom lek. Leken är så viktig och bör vara en central del i barn och ungas liv för att de ska lära sig. Både om sig själva men också om världen runt omkring dem.

Jag tror att leken har minskat och gjort att fler barn och unga mår sämre. Det finns inget utrymme för lek där barn och unga faktiskt får leka ut helt och leva ut sina intryck. Intryck behöver också bli uttryck.

Samhället är idag som många vet, väldigt individualistiskt. Mer än hälften av kommunikationen sker över en mobil, dator eller skärm och det är ju vi som format det så utefter den teknologiska utvecklingen. Ett hinder i detta är att vi kan inte dramatisera/leva ut våra intryck som är den absolut viktigaste delen i att förstå hur du fungerar som människa, hur du uttrycker dig på just ditt unika sätt. Den färdigheten eller förmågan har hämmats, tror jag då vågskålen har gått från att kommunicera från mun till mun, till sms mot sms. Det blir helt enkelt inte samma sak. Det saknas den emotionella involveringen och du som förälder har makten att påverka.

Idag blir många barn stressade för att det inte finns utrymme i deras vardag att få tänka, reflektera och leka. Det är kanske inte så konstigt?

Tänk efter.

  • Hur ser din dag ut?
  • Hur mycket kan era barn leka själva?
  • Hur ofta leker de med dig som förälder?
  • Ni kanske ger knappt en timme åt varandra?

Jag säger att det är alldeles för lite. Tänk hur många timmar du ger åt din telefon, åt ditt jobb?  Pröva att göra en rotation i hur många timmar du lägger på vad. Du kommer märka att både du och dina barn får mer glädje, energi och lekfullhet via leken.

Hur får jag igång lekfullheten då?

  • Låtsas mer! I min dramakurs på lärarutbildningen läst jag om en fantastisk kvinna som heter Dorothy Heathcote. Som dramalärare använde hon en pedagogik som i praktisk verksamhet visar barn hur man lyckas gestalta kunskap som helheter och komplexa sammanhang. Dorothy visar elever hur de genom att ”släppa till sitt liv” och genom experiment, improvisation och reflektion kan ingripa i en mångfald av livsdimensioner. (Drama i undervisningen – En bok om Dotothy Heathcotes pedagogik av Betty Jane Wagner)
  • Ta fram vinter eller sommar schalar och gamla kepsar och låtsats vara sjörövare på ett skepp eller en hydda i djungeln.
  • Ge dig själv först en karaktär – kapten, matros eller kanske jägare eller Tarzan. Sen hittar du på ett uppdrag vad ni nu vill göra, men det ska inte vara för stort. En sak räcker i början. Ex. Skepp och hoj! Jag ser något som skimrar där borta på ön! Vad kan det vara?!? Så kanske barnen ropar, en skatt kapten! En skatt! Du kan då ryta och säga nu ska vi ta guldet föra andra sjörövare! Ska vi bege oss? Osv…Ta fram barnet och lekfullheten i dig själv, jag lovar du har den där inne. Släpp sinnet och lev ut. Ta bort klockan och kör!!
  • När ni är tillräckligt trötta så kan ni pausa och ta en mysig fika i djungeln eller en skepparlunch. Duka upp med det ni har hemma och ta fram sådant som ni inte brukar, bryt lite vardagsnormer (exempelvis ta fram fin porslinet eller ljus som ni annars inte använder) det som gynnar er och leken och njut!
  • En sak är också viktig, idag lever vi i en värld där allt ska vara gripbart och förståeligt. Använd tiden med dina barn att lev ut det ogripbara, visa din kreativitet och känsla för äventyr. Släpp sinnet och tankarna! De är bara i vägen i ett sådant här sammanhang. Låt kreativiteten flöda! Då lär du dina barn hur de kan bli mer kreativa i processen 😊

Som summan av kardemumman, borde vi leka mer och visa vår lekfullhet för att få bättre relationer, känsla av spontanitet och frihet, skratt och glädje till livet. Det ger oss ett rikare och lyckligare i liv.

Det viktiga är att du visar när det är lek och när det är allvar. Barn gör som du gör och inte som du säger.

Hoppas du gillar tipsen! Skriv gärna och berätta vad just ni gjorde för att få fram och fart på er lekfullhet!

Börja din resa här - ta kontakt och berätta

8 + 1 =

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *