Självutveckling – kropp, sinne & själ

av mar 9, 2020Dejting & relationer, Okategoriserad, Självutveckling & hälsa0 Kommentarer

Sinnet som skapar sidor till en livsbok, en oändlig livsbok.

Sinnet med sina tankar, förnimmelser, fantasi och idéer är väl den mest fantastiska del av oss som människa, som överlägsna djurarter. Människan är ju känd för att vara smart. Men hur ser det ut nu? Är vi fortfarande så smarta?

När jag studerade till lärare vid Göteborgs Universitet var det en lärare berättade om mänskligt beteende. En fras som jag aldrig glömmer när det handlar om att agera;

En människa är smart, ett helt folkslag är dumma

Likt ett gäng kossor springer vi om en springer. Kanske är det vår biologiska och djuriska känsla av grupptillhörighet som fortfarande kickar igång ibland.

Det jag vill ta upp som första del av inlägg om sinnet är tankar :

Tankar är där fantasin föds, en gömd oas som kan vara fantastisk färgrik och där vi kan skapa och kreera fantastiska ting. Men tankar kan också vara mörka, hatiska på grund av rädslor, vemod och ilska. Tankar kan skapa den största och mörkaste avgrund som är fylld av rädslor, fördömanden, orolighet, avundsjuka och den inre kritikern som skapar fler negativa tankar av nedlåtande karaktär i en ond cirkel.

Här är det är lätt att fastna, speciellt idag när vi har så många olika medier som tycker och tänker om precis allt. Som indirekt påtvingar oss att tycka och tänka om allt, allt som egentligen är oviktigt, bara för att företagen ska få en bättre struktur på våra köpbeteenden eller värderingar om ja…allt.

Det är lätt att fastna i den negativa spiralen av gödande tankar som ett mögel, om vi inte får stöd.

Viktigast är att få stöd att bryta spiralen och att sätta stopp för alla intryck som gör att vi kommer allt längre ifrån oss själva. Alla behöver olika typer av stöd och det är aldrig försent att be om hjälp.

Så vart du än är, hur kort eller hur länge du känt att du varit i avgrunden, på väg ner eller nått botten, så kan du alltid be om hjälp.

Men allt börjar med självinsikt…

Att stoppa sitt invanda hjul av beteenden och tryck på paus/stopp knappen. Stanna upp och reflektera, hur känns det i sinnet. Vilka känslor har du? Skriv ner dem. Få dem ur dig. Det är som möglet som sprider sina trådar, där måste du hugga av dem med citronsyra så de dör hahaah!

Ljuset finns inom oss och du har det i dig trots att allt känns hopplöst och mörkt. Ljuset finns, tro mig. Starta med själv-in-sikt.

Men att få en självinsikt är kanske inte så lätt.  Du behöver en visuell bild eller något som påminner dig om när du ska stanna upp och känna efter. När har ditt sinne tagit över din kropp och själ? För i dagens samhälle styr sinnet med en stor järnhand.

Du behöver skifta perspektiv, släpp tanken. Vila i hjärtat och kroppen ett tag. Då kommer din intuition att guida dig inifrån och ut. Andas…

Se tanken som en flod, ibland är det skönt att bada för att fångas av fantasin och kreativitet. Men ibland börjar vi simma längre ut i strömmen och mot strömmen. Ta en paus och gå upp, ställ dig bredvid floden, betrakta den. Du är inte floden. Du har ett val. Hur lockande det än är att alltid vara i floden så har du ett val att gå i eller gå upp, vid olika tillfällen. Så glöm inte din fria vilja…Vild och fri av moder naturs hjälpande hand…

För att citera den kända fysikern Stephen Hawkins ” om vi inte ser upp kommer AI och robotar att ta över världen, det är bara en tidsfråga”. För mig var han en stor förebild med både skarpt intellekt och humor. Vila i frid...

Min tanke med budskapen och bloggen är att balansera och upplysa om kropp, sinne och själv i området självutveckling i den hårda digitaliserade världen. Vi glömmer bort humanismen, det nyfikna, orädda och äventyrliga och låter allt det hårda tekniska styra dagens samhälle. Vad tycker du om detta? Kommentera gärna och upplys fler!

Börja din resa här - ta kontakt och berätta

10 + 9 =

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *